At blive mor er måske den begivenhed, der vil have størst betydning for resten af dit liv. For nogle er det det mest naturlige i verden. For andre er moderrollen noget, de lige skal finde sig til rette i. Sårbarheden som nybagt forælder er for nogen en gave og for andre skræmmende.

Uanset hvad er det at blive mor noget unikt og enestående. Og følelserne, det medfører, er vidt forskellige fra mor til mor. For Kathrine, der nu er mor til en dreng på 2 ½, var ansvaret efter fødslen overvældende, men kærligheden og teamfølelsen som forældre var en uvurderlig og uventet gave.

Highfives, tålmodighed og uovervindelig kærlighed

I starten var det kæmpe ansvar overvældende, men det blev bedre med tiden. Jeg blev overrasket over min enorme tålmodighed med min søn. Jeg synes, der er noget enormt smukt i, at man sådan kan tilsidesætte sine egne behov,” fortæller Kathrine, som oplevede, at båndet mellem hende og hendes mand blev styrket af at blive forældre. ”Altså søvnunderskud gør ikke en til den bedste udgave af sig selv. Men for os var den første tid ren highfives og teamwork, fordi den lille bare var det allervigtigste.”

Kathrine, 32 år

  • Har et barn på 2 ½ og en på vej
  • Gift
  • Bor i lejlighed i København
  • Arbejder som marketing manager

Jeg havde forventet, det ville være nemmere, og at jeg kunne gøre nogenlunde det samme som før.

Det kunne I da godt have fortalt mig

Forestillingen, om hvordan det er at blive mor, er ofte rosenrød og lutter lagkage. Kathrine oplevede det som lidt af et realitetstjek, da hun blev mor: ”Jeg havde forventet, det var nemmere, og at jeg kunne gøre nogenlunde det samme som før. Men altså bare det at smutte forbi nogle venner kræver jo, at man skal pakke, time med lur osv. Det kom bag på mig,” fortæller Kathrine. ”Og så er der en tendens til, at man ikke fortæller, når det er rigtig hårdt. Hvis folk var mere ærlige omkring det, kunne jeg måske have undgået at tro, at det bare var mig, der syntes, det var hårdt.

Alt det kropslige efter fødslen, man ikke taler om

En fødsel er en fysisk kraftpræstation, der medfører både fysiske og psykiske efterveer. Fødselsforberedelserne tager sjældent hånd om den udmattede og sårbare moderkrop efter fødslen. ”Blod, inkontinens osv. passer ikke ind i glansbilledet.” Det kropslige kontroltab var en stor udfordring for Kathrine: ”At min krop ikke var, som jeg forventede, var nok den største udfordring. Jeg har fortalt mine veninder om, hvordan det i virkeligheden er, så de kunne være forberedt.”

Aldrig alene og alligevel isoleret

Især i de første måneder er mor og barn som regel enormt tæt knyttede til hinanden. Følelsen af total babysymbiose kan være vidunderlig, men den kan også være klaustrofobisk. ”Jeg var den første af mine veninder, der fik børn, så jeg havde ingen at være på barsel med. Så jeg følte mig lidt isoleret,” fortæller Kathrine, der nu venter sit andet barn og føler sig meget bedre rustet til at klare både graviditeten, fødslen og endnu en lille ny.

Vidste du,

at vi genanvender

95%

af alt affaldsmateriale, som opstår ved fremstillingen af vores bleer?

Læs mere

Besøg vores babyshowerunivers og bliv inspireret til festen for den kommende mor.

Babyshowerunivers

Babystartpakke

Gratis babystartpakke til kommende og nybagte forældre.

Bestil din pakke her